Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - ο Παπαφλέσσας

Slide:

Δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η: 
Το χειμώνα του (1)_______________ ο Ιμπραήμ επικεφαλής των αιγυπτιακών δυνάμεων (2)_______________ στην Πελοπόννησο με (3)_______________ στρατό. Είχαν προηγηθεί οι καταστροφές στην (4)_______________, (5)_______________ & στα (6)_______________. Οι Έλληνες (7)_______________ από εμφύλιες (8)_______________ ήταν απροετοίμαστοι να αντιδράσουν. Ο (9)_______________ ήταν φυλακισμένος. Με Γάλλους συμβούλους ο αιγυπτιακός στρατός έβαλε σε εφαρμογή (10)_______________ σχέδιο για την κατάληψη της (11)_______________. Ο (12)_______________ έκανε προσπάθεια για ενότητα των Ελλήνων και αποφάσισε ο ίδιος να πολεμήσει τον (13)_______________. Με λίγους άνδρες πολέμησε γενναία στη θέση (14)_______________ Μεσσηνίας και σκοτώθηκε. Έπειτα δόθηκε γενική (15)_______________. Ο Ιμπραήμ κατέλαβε την (16)_______________, αλλά η πορεία του σταμάτησε στους (17)_______________ από ελληνικές δυνάμεις. Ο (18)_______________ έγινε αρχιστράτηγος και προσπάθησε να αντιμετωπίσει το (19)_______________ οργανωμένο στρατό του Ιμπραήμ με την τακτική του (20)_______________. Ο τρόπος αυτός δεν ήταν (21)_______________, έτσι ανατέθηκε η οργάνωση (22)_______________ στρατού στο Γάλλο αξιωματικό (23)_______________.  

 1824 – 1825   αμνηστία   αποβιβάζεται   αποτελεσματικός   διαμάχες   διχασμένοι   Ιμπραήμ   ισχυρότατο   Κάσο   κλεφτοπόλεμου   Κολοκοτρώνης   Κολοκοτρώνης   Κρήτη   Μανιάκι   Μύλους   οργανωμένο   Παπαφλέσσας   Πελοποννήσου   σύγχρονο   τακτικού   Τριπολιτσά   Φαβιέρο   Ψαρά


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο Μάρκος Μπότσαρης

Slide:


Δραστηριότητες:

Συμπλήρωσε τα κενά

Το 1822 μετά την καταστροφή του Πέτα οχυρώνεται (1)_____________________, για να  αποκρούσει την (2)_____________________ επίθεση. (3)_____________________ διορίζεται στρατηγός και αρχίζει (4)_____________________ για την παράδοση της πόλης με τον (5)_____________________, ώστε να κερδίσει (6)_____________________. Έτσι ο τουρκικός στρατός (7)_____________________ εξαιτίας του χειμώνα. Το καλοκαίρι του (8)_____________________ πολυάριθμος τούρκικος στρατός ετοιμάζεται να κατακτήσει το (9)_____________________. Οι Έλληνες (10)_____________________ όμως ήταν διχασμένοι για την αρχιστρατηγία. Μπροστά στον κίνδυνο ο (11)_____________________ έδειξε πόσο πατριώτης και ανιδιοτελής είναι ζητώντας από τους άλλους αρχηγούς να πολεμήσουν (12)_____________________ και σχίζοντας το (13)_____________________ της αρχιστρατηγίας. Με τους Σουλιώτες του κάνει νύχτα (14)_____________________ (γιουρούσι) στο τουρκικό στρατόπεδο στη θέση (15)_____________________. Δυστυχώς (16)_____________________ στη μάχη και η Ελλάδα χάνει ένα γενναίο και τίμιο αγωνιστή. (17)_____________________ νικούν και η μάχη στο Κεφαλόβρυσο είναι το σημαντικότερο γεγονός κατά το 1823.
 Περίληψη:


Το 1822 μετά την καταστροφή του Πέτα οχυρώνεται το Μεσολόγγι, για να  αποκρούσει την τουρκική επίθεση. Ο Μάρκος Μπότσαρης διορίζεται στρατηγός και αρχίζει διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης με τον Ομέρ Βρυώνη, ώστε να κερδίσει χρόνο. Έτσι ο τουρκικός στρατός αποσύρεται εξαιτίας του χειμώνα. Το καλοκαίρι του 1823 πολυάριθμος τούρκικος στρατός ετοιμάζεται να κατακτήσει το Μεσολόγγι. Οι Έλληνες οπλαρχηγοί όμως ήταν διχασμένοι για την αρχιστρατηγία. Μπροστά στον κίνδυνο ο Μπότσαρης έδειξε πόσο πατριώτης και ανιδιοτελής είναι ζητώντας από τους άλλους αρχηγούς να πολεμήσουν ενωμένοι και σχίζοντας το δίπλωμα της αρχιστρατηγίας. Με τους Σουλιώτες του κάνει νύχτα αιφνιδιαστική επίθεση (γιουρούσι) στο τουρκικό στρατόπεδο στη θέση Κεφαλόβρυσο. Δυστυχώς σκοτώνεται στη μάχη και η Ελλάδα χάνει ένα γενναίο και τίμιο αγωνιστή. Οι Σουλιώτες νικούν και η μάχη στο Κεφαλόβρυσο είναι το σημαντικότερο γεγονός κατά το 1823.


Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

slide

Δραστηριότητες:

1. Αφού διαβάσετε προσεκτικά τους ορισμούς των παρακάτω λέξεων, συμπληρώστε στην κενή παρένθεση  τη κατάλληλη λέξη (Πολιορκία ή Άλωση)

Πολιορκία = ο αποκλεισμός με πολεμικές δυνάμεις μιας οχυρωμένης θέσης.
Άλωση = η κυρίευση και η καταστροφή μιας οχυρωμένης θέσης.

  • Οι Έλληνες έφτιαξαν τέσσερα στρατόπεδα γύρω από την Τριπολιτσά (…….………..)
  • Η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των επαναστατών (………………….)
  • Όσο περνούσε ο καιρός η κατάσταση για τους Τούρκους γινόταν ολοένα και δυσκολότερη (………………..)
  • Ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες (………………….)
  • Στην πόλη τα τρόφιμα λιγόστεψαν και άρχισε η διχόνοια (………………..)
Οι Οθωμανοί που κλείστηκαν στον κεντρικό πύργο της πόλης, παραδόθηκαν έπειτα από τρεις μέρες (…………………..)


2.Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα, για να βρεις τον τρόπο με τον οποίο έπεσε η Τριπολιτσά στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                             Εκεί βρίσκεται η Τριπολιτσά

_ _ _ _ _ _ _ _                                         Λέγονταν και έτσι οι Τούρκοι

_ _ _ _ _                                                  Ήταν οι Έλληνες σε σχέση με τους Τούρκους

_ _ _ _ _ _ _                                            Έτσι λέγεται το μάθημα που κάνουμε

_ _ _ _                                                     Στην αρχή της Επανάστασης οι Έλληνες είχαν λίγα

_ _ _ _ _ _ _                                            Σήμερα ονομάζεται Στερεά Ελλάδα

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                             Ο Γέρος του Μοριά

_ _ _ _ _                                                  Αλλιώς το άλογο

_ _ _ _                                                     Το έχει η λέξη Τριπολιτσά


3.Συμπλήρωσε το σταυρόλεξο με τις παρακάτω λέξεις




























































































Λέξη με 6 γράμματα: Αγώνας
Λέξεις με 7 γράμματα: Τούρκοι, Έλληνες
Λέξη με 8 γράμματα: Βαλτέτσι
Λέξη με 9 γράμματα: Πολιορκία
Λέξη με 10 γράμματα: Τριπολιτσά
Λέξη με 12 γράμματα: Κολοκοτρώνης