Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων - Οι κλέφτες και οι Αρματολοί

Το μάθημα σε βίντεο:

ερωτήσεις και απαντήσεις


περίληψη
Περίληψη B 3

    Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Πατριάρχης ήταν ο θρησκευτικός ηγέτης των Ορθόδοξων χριστιανών και λογοδοτούσε για τις πράξεις του στο σουλτάνο. Η εκκλησία αποφάσιζε και για την ίδρυση σχολείων, την επιβολή ειδικών φόρων  , κληρονομιές κλπ.
   Οι Φαναριώτες  ήταν μια ηγετική ομάδα Ελλήνων που ζούσαν στο Φανάρι την περιοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου .  Ήταν μορφωμένοι γνώριζαν ξένες γλώσσες ,ήταν από πλούσιες οικογένειες και αναλάμβαναν υψηλά αξιώματα στην Οθωμανική διοίκηση.
   Μεγάλη εξουσία είχαν και οι κοινοτικοί άρχοντες, λεγόταν αλλιώς επίτροποι ή δημογέροντες ή προεστοί ή κοτζαμπάσηδες.  Άλλοι εκλέγονταν και άλλοι ήταν από ισχυρές οικογένειες. Συγκέντρωναν τους φόρους από τους χριστιανούς για λογαριασμό των Τούρκων

Kλέφτες και Αρματολοί

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίληψη Β 4: Κλέφτες και Αρματολοί

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν στην οθωμανική κυριαρχία.
Ένας από τους σημαντικότερους πολεμιστές ήταν ο Κορκόδειλος Κλαδάς, ο οποίος είχε ορμητήριο τη Μάνη, που δεν υποτάχθηκε ποτέ στους Τούρκους.
Άλλοι ένοπλοι ήταν οι Κλέφτες που ζούσαν στα βουνά σε λημέρια, οργανωμένοι σε μικρές ομάδες με δικό τους καπετάνιο και δικό τους μπαϊράκι. Ήταν το σύμβολο της αντίστασης.
Οι Τούρκοι για να τους αντιμετωπίσουν χρησιμοποιούσαν τους Αρματολούς που ήταν πρώην κλέφτες. Αυτοί,  αν και βοηθητικά στρατεύματα των Τούρκων, συνεργάζονταν συχνά με τους κλέφτες.

Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Ανδρίτζος, ο Κατσαντώνης, ο Νικοτσάρας, ο Μπότσαρης, ο Τζαβέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου