Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Βιντεομάθημα:

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)Για ποιους λόγους η Πελοπόννησος ήταν ο κατάλληλος τόπος για να ξεκινήσει από αυτόν η Επανάσταση του 1821;

Η επιλογή της Πελοποννήσου για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 δεν ήταν τυχαία. Στην Πελοπόννησο οι Έλληνες υπερτερούσαν αριθμητικά, πολλοί ένοπλοι Τούρκοι της Πελοποννήσου είχαν μετακινηθεί στην Ήπειρο για να πολεμήσουν τον Αλή Πασά, το ορεινό έδαφος της ήταν ένας ευνοϊκός παράγοντας όπως και η απόστασή της από την Κωνσταντινούπολη και τέλος η Φιλική Εταιρεία είχε εξαπλωθεί στους προκρίτους και τους κληρικούς του τόπου.

2)Πώς έδρασαν οι φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης παραμονές του  μεγάλου Αγώνα;

Στα τέλη του 1820 και στις αρχές του 1821 οι Φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στη Πελοπόννησο και συνεργάστηκαν με τους πρόκριτους και τους αρχιερείς της περιοχής για το συντονισμό του Αγώνα. Ο Παπαφλέσσας ασυγκράτητος, διαδίδοντας ότι όλα είναι έτοιμα, σκορπούσε τον ενθουσιασμό. Ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πάλι, παλιός κλέφτης και αξιωματικός βρετανικών και γαλλικών στρατιωτικών σωμάτων στα Επτάνησα, πέρασε στη Μάνη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες.

3)Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι βλέποντας τις κινήσεις αυτές των Ελλήνων;

Οι Τούρκοι βλέποντας τις ύποπτες κινήσεις, κάλεσαν στην Τριπολιτσά (Τρίπολη) τους αρχιερείς και τους προεστούς για σύσκεψη. Όσους πήγαν τους φυλάκισαν. Οι περισσότεροι όμως που δεν πήγαν, γιατί ήξεραν τι τους περίμενε, πραγματοποίησαν σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια επέστρεψαν στις πατρίδες τους για να στρατολογήσουν παλικάρια.

4) Πότε και πού ξεκίνησε η Επανάσταση και πώς κλιμακώθηκε;

Η Επανάσταση ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, με επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα (Αίγιο). Στις 23 Μαρτίου παραδόθηκε στους Έλληνες η Καλαμάτα και άρχισε η πολιορκία των κάστρων όπου κατέφευγαν οι Οθωμανοί. Έλληνες που είχαν συγκεντρωθεί στην Πάτρα, ύψωσαν τη σημαία της Ελευθερίας και ψήφισαν επαναστατική επιτροπή με ηγέτη το μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό. Τον επόμενο μήνα οι Τούρκοι νικήθηκαν ακόμη μια φορά στο Λεβίδι της Αρκαδίας.

5)Με την εξάπλωση της Επανάστασης σε όλη την Πελοπόννησο τι κρίθηκε αναγκαίο να γίνει και ποιος ανέλαβε πρωτοβουλία;

Με την εξάπλωση της Επανάστασης σε ολόκληρη την Πελοπόννησο φάνηκε ότι χρειαζόταν ένα συντονισμένο σχέδιο, γιατί ο ενθουσιασμός των οπλαρχηγών δεν ήταν από μόνος του αρκετός. Την ηγεσία των Ενόπλων ανέλαβε τότε ο Κολοκοτρώνης που πίστευε πως για να πετύχει η Επανάσταση έπρεπε να πάρουν την Τριπολιτσά που ήταν το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου. Αν έπεφτε η Τριπολιτσά, τα άλλα κάστρα δε θα μπορούσαν να αντέξουν.

6)Τι έγινε τον Ιούνιο  του 1821;

Τον Ιούνιο του 1821 έφτασε στην Πελοπόννησο ο Δημήτριος Υψηλάντης, στη θέση του φυλακισμένου αδερφού του Αλέξανδρου, για να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης.

7) Ποια κάστρα κατέλαβαν οι εξεγερμένοι Έλληνες με τη βοήθεια των Επτανήσιων εθελοντών;


 Με τη βοήθεια των Επτανησίων εθελοντών, οι εξεγερμένοι Έλληνες κατέλαβαν τη Μονεμβασιά και το Νεόκαστρο(Ναυαρίνο), κάστρα στη νότια Πελοπόννησο. Η Επανάσταση είχε σημειώσει τις πρώτες της επιτυχίες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Να αντιστοιχίσετε τα γεγονότα της στήλης Α με τις χρονολογίες κατά τις οποίες συνέβησαν στη στήλη Β.

            Στήλη Α                                                                       Στήλη Β

1. Σύσκεψη αρχιερέων και προκρίτων                                α. Ιούνιος 1821   
στη μονή της Αγίας Λαύρας.

2. Κατάληψη της Καλαμάτας από                                       β. Μάρτιος 1821
   τους Έλληνες.

3. Ξέσπασμα Επανάστασης.                                                γ. 10 Μαρτίου 1821

4. Ανάληψη αρχηγίας από τον                                           δ. 23 Μαρτίου 1821
  Δημήτριο Υψηλάντη.



Να συμπληρώσετε τα κενά, γράφοντας τις περιοχές όπου οι εξεγερμένοι Έλληνες σημείωσαν τις πρώτες τους επιτυχίες:

Η Επανάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, με επιθέσεις εναντίον των οχυρωμένων Τούρκων στα …………………. και στη ………………….   . Στις 23 Μαρτίου η …………………. πέρασε στα χέρια των Ελλήνων και τον επόμενο μήνα οι Τούρκοι ηττήθηκαν για άλλη μια φορά στο ………………….  . Την ηγεσία των ενόπλων ανέλαβε ο Κολοκοτρώνης που αποφάσισε την κατάληψη της …………………. , που ήταν το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου. Μετά την ανάληψη της αρχηγίας από τον Δημήτριο Υψηλάντη, οι εξεγερμένοι Έλληνες κατέλαβαν με τη βοήθεια Επτανήσιων εθελοντών τη …………………. και το  ………………….  .



ΠΕΡΙΛΗΨΗ
3  Η επανάσταση την Πελοπόννησο
Στις αρχές του 1821 ο αρχιμανδρίτης Παπαφλέσσας μεταφέρει το μήνυμα της Επανάστασης σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, γιατί στην περιοχή αυτή οι Έλληνες ήταν περισσότεροι από τους Τούρκους ,ενώ πολλοί ήταν και οι Φιλικοί . Στη Μάνη βρίσκεται ο Κολοκοτρώνης και ξεσηκώνει το λαό. Αρχίζει η στρατολόγηση των παλικαριών. Το Μάρτιο ξεκινά η επανάσταση με επιθέσεις εναντίον των Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα (Αίγιο). Στις 23 Μαρτίου απελευθερώνεται η Καλαμάτα και ξεκινά η πολιορκία των κάστρων, όπου είχαν καταφύγει οι Τούρκοι. Στην Πάτρα υψώθηκε επαναστατική σημαία με αρχηγό τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Παρ’ όλ’ αυτά έπρεπε οι επαναστατικές κινήσεις να είναι πιο συντονισμένες. Έτσι ο Κολοκοτρώνης αναλαμβάνει την αρχηγία των ένοπλων Ελλήνων και καταλαμβάνει την Τριπολιτσά και τα φρούρια. Τον Ιούνιο καταφθάνει ο Δημήτριος Υψηλάντης και αναλαμβάνει την αρχηγία της επανάστασης και με τη βοήθεια των Επτανήσιων απελευθερώνουν τη Μονεμβασιά και το Νεόκαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου