Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Οι αγώνες των Σουλιωτών

Βιντεομάθημα:

Ερωτήσεις και απαντήσεις


Δραστηριότητες


*      Κάντε την παρακάτω αντιστοίχηση:

                              

Κατάκτηση του Σουλίου                      

·         1821

Οι  Σουλιώτες έμειναν αβοήθητοι       

·         1820

Οι Σουλιώτες κλήθηκαν από τους       
Τούρκους, εναντίον του Αλή πασά
·         1822

Έναρξη της επανάστασης                   


·         1803


*      Συμπληρώνω τα κενά σημεία στο παρακάτω κείμενο:

Οι ανυπότακτοι -----------------πρωταγωνίστησαν σε πολλές -------------------  --------------- εναντίον των -------------. Πολλοί γνωστοί είναι οι ------------------------ τους εναντίον του -------  ------------- των -------------------. Οι Τούρκοι μάταια προσπαθούσαν να υποτάξουν τους ---------------------. Το Σούλι απέχοντας 20 ---------------- από τη θάλασσα, μπορούσε να προμηθεύεται ---------------------, όπλα και ----------------- τα οποία  έστελναν από τα ---------------------- οι ξένες δυνάμεις, κάθε φορά που συγκρούονταν με την ----------------------.
(Ιωαννίνων, επαναστατικές, Σουλιώτες, ενέργειες, αγώνες, Αλή Πασά, υψηλή πύλη, χιλιόμετρα, Σουλιώτες, χρήματα, Επτάνησα, πυρομαχικά)


*      Κυκλώνω τη σωστή ή λάθος πρόταση:

Οι κάτοικοι του Σουλίου ήταν κυρίως βοσκοί            Σ         Λ

Οι Τούρκοι απέκτησαν το Σούλι το 1803                   Σ         Λ

Ο καλόγερος Σαμουήλ χτυπήθηκε από βόλι               Σ         Λ

Το Κούγκι ήταν είδος όπλου των Σουλιωτών             Σ         Λ

Οι Σουλιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το Σούλι.         Σ         Λ




Περίληψη



Οι Σουλιώτες πρωταγωνιστούν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες κατά των Τούρκων. Γνωστοί είναι οι αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά τον Ιωαννίνων.
Οι Σουλιώτες ήταν βοσκοί που μιλούσαν Ελληνικά και Αρβανίτικα. Ζούσαν σε δύσκολες συνθήκες, είχαν άριστη γνώση του εδάφους, πολύχρονη ενασχόληση με τα όπλα, ομαδικό πνεύμα, εξαιρετική τόλμη και ήταν ικανότατοι πολεμιστές. Μάταιες οι προσπάθειες των Τούρκων να τους υποτάξουν.
Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων πετυχαίνει  με διάφορους τρόπους να διώξει από το Σούλι ορισμένους αρχηγούς, αδυνατίζοντας την άμυνα του Σουλίου. Το 1803 οι Τούρκοι κατακτούν το Σούλι. Ο καλόγερος Σαμουήλ ανατινάζει τον οχυρό λόφο Κούγκι, όπου σκοτώνεται ο ίδιος πολλοί Έλληνες αλλά και Τούρκοι. Κάποιοι Σουλιώτες περνούν στην Κέρκυρα, ενώ κάποιοι άλλοι θα καταφύγουν στην Πρέβεζα.
Το 1820 οι Τούρκοι καλούν τους Σουλιώτες να γυρίσουν πίσω και να βοηθήσουν τον Σουλτάνο να εξοντώσει τον Αλή Πασά. Οι Σουλιώτες αποκρούουν τον Αλή Πασά. Το 1822, μένουν αβοήθητοι και εγκαταλείπουν οριστικά το Σούλι και σκορπίζονται στην Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Στην επανάσταση του 1821 πολλοί Σουλιώτες δρουν ως οπλαρχηγοί, έχοντας φήμη γενναίων και αδάμαστων πολεμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου